Antwerp Law Courts

Anterp Law Courts - Completed

Antwerp’s New Law Courts will be a catalyst for RRP’s long-term masterplan for the new ‘Zuid’.

The site for the Law Courts is the Bolivarplaats, on the southern edge of Antwerp’s central area, where the urban fabric is broken by a massive motorway interchange, cutting off the boulevard that leads into the city. The building, designed in conjunction with VK Studios, was conceived both as a gateway to the city and as a link across the motorway between the city centre and the Schelde River. It houses eight distinct civil and criminal courts and includes 36 courtrooms plus offices, chambers for judges and lawyers, library and cafeteria, with a great public hall (the space traditionally known as the “Salle des Pas Perdus”) linking six radiating wings of accommodation. This space is capped by a striking roof structure, crystalline in form, linking the paraboloid roofs that cover the courtrooms.

Unlike traditional Law Courts, the new scheme creates courts, hearing rooms and public space, all filled with natural light, as well as providing spectacular views across the city. Highly transparent clear-glazed atria, lifts and stairwells provide instant legibility and respond to the initial brief to make the workings of justice more transparent.

Coloured steel work also acts as an orientating device that is legible both in the broader context of the city and from within the building. The building, straddling a major highway, looks out to a large area of open land. The design creates ‘fingers’ of landscaped parkland which extend right into the heart of the building.

When designing the new Law Courts building, RRP also focused a great deal of attention on the environmental aspects of this project and on the effective use of energy. Natural light is used to optimum effect, natural ventilation is supplemented by low-velocity ventilation for the hearing rooms and rainwater is recycled. The environmental strategy is based on utilising the thermal mass of the pre-cast concrete frame, the reduction of solar gain by high performance glazing and the use of external glazed louvres.

The new Law Courts for the City of Antwerp were formally opened on 28 March 2006 by King Albert II of Belgium.

The newly formed Bolivarsplaats provides public space immediately in front of the building. The motorway has been diverted to run underneath the Law Courts and square allowing pedestrian routes through the city and a new tram-line to run into the square.

The building has responded to the brief of making justice more transparent providing an accessible space built on a human scale that is unintimidating and easy to navigate.

The bold use of sculpted and densely-planted landscaping will shield the courts from the noise and air pollution from the surrounding major road arteries.