Shanghai Masterplan

Shanghai Masterplan - Concept

The masterplan is organised around a series of radiating boulevards that describe the principle connections to the Shanghai Central Business District to the west and the new development centres and Pu Dong to the east. At the originating point of the radiating boulevards, a grand circular park will become the focus of the commercial centre and lend an appropriate urban scale to the development. Tight clusters of medium to high-rise buildings form the edge to the park, rising up in height to define the main cross axial routes, coinciding with a light rail loop serving the commercial centre. The ring of buildings around the park are divided into six sub-centres, or neighbourhoods, defining the location of the most intense development, while secondary sub-centres of less intensive development are located along the river frontage.

The masterplan ensures that Lu Jia Zui is an integral part of the City of Shanghai, not an isolated outpost. As such, the design provides strong visual and physical connections between the new district and Shanghai, reinforced by the creation of a robust infrastructure of open spaces, circulation systems and transportation networks. Critical to the success of the design and the quality of life for those who will live and work in Lu Jia Zui is the focus on the street and on pedestrian activity to avoid the creation of ‘island buildings’ that bear no relation to the greater urban context. Lu Jia Zui will be a pedestrian-friendly city that will be easy to access and easy to move around in. This approach is complemented by an environmental strategy that aims to reduce energy consumption and the resultant pollution through the integration of a comprehensive public transportation system.

The centralised plan minimises walking distances between places of work, living and leisure, thus easing movement patterns and reducing reliance on private cars.

The primary means of establishing strong functional connections to the city of Shanghai is the proposed subway line that runs north-west to south-east. A variety of secondary connections are also proposed to provide a finer grain of physical links as well as establishing strong visual connections. These include ferries, pedestrian and bicycle tunnels and aerial cable cars. The location of these is determined by the radiating boulevards and the alignment with existing major arteries in the city.

While the layout and dimensions of the development zone are defined by the transportation system, the height and profile of the buildings within the development are determined by the maximisation of aspect and daylight to all buildings. Study models were tested for both summer and winter conditions in order to maximise daylight penetration and therefore minimise the reliance on artificial lighting. By introducing peaks and troughs in the massing of the development, daylight is able to be accessed from more than one orientation. This also optimises the possibilities for views, ensuring that a large percentage of buildings will have expansive views across the river to Shanghai as well over the central park which acts as a focus for the development.

Open spaces, including the grand central park, as well as smaller spaces within the neighbourhoods form key elements of the masterplan.

The masterplan ensures that Lu Jia Zui is an integral part of the expanding City of Shanghai. As such, the design provides strong visual and physical connections between the new district and Shanghai, most importantly through a comprehensive public transport system.

The key organisational elements of the design, including the radiating boulevards, the central park, the transport networks and the massing of the buildings in response to environmental factors create a city that prioritises pedestrians.

The masterplan prioritises public transport systems and minimises walking distances between places of work, living and leisure in order to reduce reliance on private cars.

The masterplan comprises a hierarchy of elements that provide the masterplan with the flexibility to respond to changes in requirements. The project will therefore be able to evolve and adjust to incorporate information provided by the dynamic planning process.