Canary Wharf Riverside South

Canary Wharf Riverside South - design

The typical Canary Wharf tower configuration of central core with perimeter office zones evolves, in the design for Canary Riverside, towards a rectangular plan made up of three linear ‘slices’ each slipped in relation to each other. The central slice carries the core, while the outer two slices accommodate office space. The resulting plan is common to both towers, and generates the three dimensional form, expressed in elevation as three vertical bays to the east and west.

The plan is also carried through to the roofscape as three levels of terraces. The central core rises to the highest point with the flanking elements stepping down on each side. The heights of the towers are also stepped in relation to one another with the south tower rising higher than the north tower in recognition of the principle east-west axis of Canary Wharf. The towers respect the primacy of One Canada Square, with the overall height not exceeding the ‘shoulder’ of the existing building, while at the same time adding considerably to the skyline.

The building will be clad in a number of external wall systems, including glazing that will incorporate various thermal and solar coatings to respond to the environmental conditions on each facade of the building. At high level, the screens around the plant areas take on the same appearance as the main facade, but will become lighter through the use of louvres that also provide the required free area for ventilation.

The landscape incorporates a series of pedestrian links which enable access to the riverwalk and the podium. Surface treatments are designed to match the existing river and dock wall barriers, and hard paving adjacent to the building will allow cafes and restaurants the opportunity to spill out onto the riverside terraces during the summer.

The site for the Canary Riverside development is located in the Canary Wharf area of East, with a substantial frontage onto the River Thames. The high-rise development will avoid compromising long distance views of existing Canary Wharf buildings and will add to and compliment the existing skyline, without having any impact on protected view corridors to St Paul’s Cathedral and the Palace of Westminster.

Dynamic thermal modelling and facade engineering was undertaken to minimise the mechanical ventilation and heating requirements for the building.

A public walk along the river’s edge will provide continuity of public access along the west of the Isle of Dogs. In addition, a grand route through the site enables free public movement through the base of the central building from podium level to the river through a vibrant, publicly accessible winter garden.