One Hyde Park

One Hyde Park - Concept

The brief for One Hyde Park was for a landmark development which complements and enhances the rich textures of the existing local architecture, whilst creating a structure which integrates well with the neighbouring buildings. With the exception of the former Bowater House, one of the key consistent features was the expression of verticality, ranging from the bays of Mandarin Oriental Hotel to the verticality of the Hyde Park Barracks tower. The existing rooflines – a dynamic and prominent feature of the local context – are characterised by the cupolas, turrets, gables and chimney stacks of the adjacent Mandarin Oriental Hotel. Detailed analysis of the site context suggested that the buildings separating the Park from Knightsbridge were disjointed and disparate in height, style and composition, resulting in a varied architecture along the northern side of Knightsbridge.

In recognition of the context – and in contrast to the design of Bowater House – a series of interlinked pavilions was conceived to allow permeability and offer views of Hyde Park from Knightsbridge. The separation of the pavilions was conceived to create a stronger visual connection between Knightsbridge and the Park than had previously existed.

The relationship of the pavilions with each other and with neighbouring buildings follows a radial pattern emanating from a central point well within the Park. This has resulted in a complementary alignment with the immediately adjacent buildings of Wellington Court and Mandarin Oriental Hotel, as well as reinstating – as close as possible – the sweep of the original road and pavement alignment to Knightsbridge.

The shaping of the pavilions – which widen towards the centre of the site and taper towards the perimeter – allows for oblique lateral views from each pavilion towards Knightsbridge to the south and the Park to the north.

The passenger cores are used by residents for primary access to the apartments and penthouses, and service cores are used for secondary access by staff and for providing service access to the apartments. These cores are intended to be as light and transparent as possible, to maximise visual connections between the Park and Knightsbridge.

Gaps between the four pavilions allow shafts of sunlight to enter Hyde Park from the south, as well as providing visual corridors between Knightsbridge and Hyde Park.

The roof profile is designed to echo the contextual roofscape, creating a layered façade t with depth, grain and shadow which does not compete with the cupolas, turrets gables and chimneys which characterise the neighbouring buildings.

The residential blocks vary in height, stepping up in increments of two storeys, which follow the grain of local context, providing scale and grain to the development. The highest point corresponds with the junction of Knightsbridge, Sloane Street and Brompton Road.