One Hyde Park

One Hyde Park - construction

A ‘top-down’ construction methodology was used which offered significant programme benefits by overlapping the construction processes above and below ground, allowing excavations and construction works below ground to take place under cover and the superstructure above ground to proceed in parallel.
Below ground, four levels of basement, covering the entire site footprint, were excavated in two-tier sections, each six metres high. The intermediate levels were then inserted into these double-height spaces as necessary. The lower two levels have been primarily designated for residential stores and car and cycle parking, which are served by two car lifts from the entrance setting-down area. The upper two levels – comprising some double-height spaces – are occupied by residential and neighbouring Mandarin Oriental Hotel leisure facilities, central plant and the loading dock area, served by two truck lifts.

Following the casting of the ground-floor slab, the superstructure works commenced in parallel with the excavation of the basements. Above ground, two levels of floor slabs were installed in approximately 16-day cycles – the two-storey perimeter pre-cast concrete columns being erected first, then the single storey in situ / pre-cast internal columns, prior to casting an intermediate level floor slab, then the next level of single-storey columns erected, followed by the next floor slab. Teams working in parallel on each of the four pavilions repeated this cycle. The delivery of the southern sections of Pavilions B and C was staggered, allowing the road realignment to be completed, at which point, these areas were progressed and rejoined the overall programme. The superstructure of all four pavilions took 14 months to construct.

For lateral stability to the pavilions, a total of 48, two-storey high, perimeter steel cross braces are used – in the north/south orientation – across the whole development. These help to free up internal space permitting flexibility to the apartment configurations. The external visible structural elements to the pavilions are made from pre-cast concrete – containing crushed limestone aggregate together with a high content of mica, to create a stone-like appearance with light-reflecting quality that heightens the whiteness of these elements. The core structures located in between the pavilions and at the ends, consist of steel components designed and engineered to bolt together.

A mock-up of parts of an apartment was built in a warehouse in North London to give those working on the project a tangible view of the quality aspirations for the project as well as addressing buildability issues. This established the quality benchmark ensuring that quality control is maintained across all apartments within the development.

One Hyde Park has adopted a collaborative approach, combining the skills and expertise of some of the best professionals in the architecture, art, design and construction industries. At the height of the project, more than 2,000 people were working on the construction site.

The residential blocks vary in height, stepping up in increments of two storeys, which follow the grain of local context, providing scale and grain to the development. The highest point corresponds with the junction of Knightsbridge, Sloane Street and Brompton Road.