One Hyde Park

One Hyde Park - design

The overall footprint of the redefined site has determined the width and length of the pavilions as well as the differences between each building and the width of the passenger cores and support service cores. This approach has helped to provide a continuity of the building edge to the new southern boundary of the site along Knightsbridge.

The shaping of each pavilion maximises its perimeter, allowing all the principal rooms to be located at the northern and southern ends along the edges of the pavilions, providing panoramic views across London. Secondary rooms are located further along the perimeter towards the centre of the pavilions, offering controlled views northwards and southwards, with tertiary spaces (those not requiring natural daylight) accommodated within the central part of the floorplates. The geometry of the privacy screens and the shape of the pavilions have combined to generate many of the interior spaces.

Views are controlled by the use of carefully positioned privacy screens placed externally to the façade. These screens prevent overlooking from one apartment to another. This also prevents overlooking between pavilions. A typical level façade system consists of triple glazing comprising an outer single pane, a ventilated cavity containing an interstitial vertical roller blind, and an inner double-glazed unit, all rigorously following the geometry of the pavilions.

The narrow promontories at the north and south end of each pavilion are intended to form the leading edges of the development. This gives it a slender appearance on both the Hyde Park and Knightsbridge sides. The scale of the scheme is evident when seen in terms of its relationship to the bays and projections evident in the predominantly Victorian and Edwardian buildings which surround it.

The pavilions are separated by highly transparent circulation cores comprising lobbies, stairwells and lift shafts and providing clarity between ‘served’ and ‘servant’ spaces. The pavilions vary in height, stepping up in increments of two storeys. The two-storey increments accord with the grain of the local context, providing scale, grain and legibility to the development and offering residents impressive views across London.

Architectural expression and selection of materials reflect the division of each pavilion into three distinct zones: top, middle and base. This, in turn, references the prevalent vertical zoning found in other local buildings. Flat, neutral greys have been used at the top of the building, whilst red/brown patinated copper privacy screens are used in the middle, reflecting the predominant colouration of Knightsbridge. Lower levels are neutral, similar to the stone plinths of the surrounding buildings, recessed behind the structural columns of the exposed white concrete frame.

 

Energy efficient facades are created by using insulated solid panels and reducing the ratio of glazing on the facades and the degree of heat gain in summer.

The roof profile is designed to echo the contextual roofscape, creating a layered façade t with depth, grain and shadow which does not compete with the cupolas, turrets gables and chimneys which characterise the neighbouring buildings.

The residential blocks vary in height, stepping up in increments of two storeys, which follow the grain of local context, providing scale and grain to the development. The highest point corresponds with the junction of Knightsbridge, Sloane Street and Brompton Road.