Waterside

Waterside - Concept

The original masterplan called for two L-shaped buildings which were subsequently developed by RRP into one building with two triangular wings, unified by an entrance hall at ground level and by linked floor plates above. This general arrangement has the advantage of maximising the potential of the site as well as allowing better aspects from the office floors and encouraging oblique views of the Basin and environs.

The massing datums dictated by the masterplan organise the building into clearly delineated elements. These comprise a setback at the lower level, a middle shoulder section, and a setback at level seven of landscaped terraces that articulate the upper floors. The offices (served space) and service towers (servant space) are clearly expressed as legible elements within the overall composition. The glazed stairwells and yellow steel stair structures are visible within, while the lifts and risers are expressed as solid rectangular towers. The scenic lifts are fully glazed to the north and are visible from the exterior within a of yellow steel tower. The main service risers are expressed as a series of solid stacked elements located on either side of the main entrance.

Access to the offices is via a central entrance on North Wharf Road, leading directly to the main reception area located approximately 1.5 metres above ground level. Internally, this allows the main entrance to connect the two full-height atria, affording access to the scenic lifts and both the east and west wings of offices above. The geometry also allows for the creation of dynamic triangular corner offices that afford spectacular views across the city.

A new landscaped space, entirely open to the public at the base of the building on the waterfront, features a new dock inlet created between the two wings of the building to strengthen the relationship of the building with the canal basin. At ground level, two sunken plazas relate to the retail areas at lower ground floor, and also, via external steps and ramps, to the Basin edge and pedestrian footbridge.

The design for Paddington Waterside forms part of an overall masterplan for ten acres of largely vacant and underused land to the north of Paddington Basin, which terminates the Grand Union Canal. Strategically the site is at the heart of the largest designated regeneration area in Central London, within walking distance of excellent public transport connections.

The offices (served space) and service towers (servant space) are clearly expressed as separate legible elements. The stairwells with yellow steel stairs and the main scenic lifts are fully glazed and are visible from the interior and exterior of the building.

Two landscaped public plazas, completely open to the public, are created on the east and west sides of the building, fronting directly onto the Basin with access to the retail facilities at ground level.