Waterside

Waterside - Design

The floorplates have been designed to accommodate two separate tenancies per floor, a configuration that remains a possibility for the future, despite the occupation of the building by a single tenant. This arrangement allows each tenancy to have direct access to the scenic lifts and sanitary provisions, as well as its own alternative means of fire escape. The floorplates are arranged on a 1.5 metre planning module, orientated within the main building grid in the central areas. At the perimeter of the floors, the module is orientated along the facades allowing appropriate use of prime office space with small columns at 3 metre centres, allowing for maximum flexibility of possible space planning layouts, including predominantly cellular arrangements.

The building has been designed to meet present and forecast environmental legislation. In reconciling the need for low operational costs and the provision of an excellent working environment, RRP have employed a range of environmental strategies. A sophisticated glazing system to the office floors limits unwanted solar gain while preserving views and good quality natural light. The three metre wide, double-glazed panels are supplemented on facades with a southerly aspect, with an external, fixed timber brise soleil, in addition to the high performance glass, to provide a high degree of passive solar shading. A heat recovery plant and a chilled ceiling system with air-cooled chillers are used in conjunction with the high thermal mass of the building to reduce running costs.

The building floorplates have been designed to accommodate up to two tenancies each without the need for additional fire compartmentalisation.

The design embraces a high degree of environmental awareness within the scope of a commercial brief. Double-glazed cladding units, timber louvres, heat recovery plant and a chilled ceiling system all contribute to a high degree of passive environmental control and significantly reduced running costs.