Maggie´s Centre

Maggie's Centre - construction

The contractor, ROK, took full possession of the site in October 2006. Following work to clear and level the site, piling commenced to create the foundations of the building. With the slab poured, the main concrete structural frame was erected consisting of fair-faced concrete columns supporting four separate first floor slabs and a central portal frame to support the roof.

Following the erection of the external blockwork wall, the primary steel for the roof - prefabricated off site – was lifted and bolted in to place in sections to form a dia-grid structure that cantilevers from the central concrete portal frame. Having fitted the secondary steel, the waterproof membrane and soffit panel were erected to the roof thereby freeing up areas on the ground- and first-floor slabs.

With the under-floor heating fitted, the polished concrete screed was then poured. This allowed for the prefabricated joinery modules to be installed together with the steel link bridges, the staircase and glazing to the curtain walling. Once the external walls had been insulated and rendered, extensive landscaping was undertaken both externally and within the numerous courtyard gardens formed by the external blockwork wall.

The main concrete structural frame consists of fair faced concrete columns supporting four separate first floor slabs, which were cast in February 2007. The fabrication of the steel roof structure took place in early 2007.

Maggie’s Centre London is due to open at the end of April 2008.

The raised roof allows natural light to enter the whole of the building. Partitions divide up the open structure, placing the kitchen at the heart of the building.