National Assembly for Wales

National Assembly for Wales - Completed

The election of the Welsh National Assembly, the creation of which was approved by a referendum in 1999, was a turning point in the history of Wales. Its home, Cardiff's former docklands, is a striking addition to the local scene and a statement of faith in the regeneration process. Architecturally, the Assembly Building seeks to embody democratic values of openness and participation, while its highly progressive environmental agenda will establish a new standard for public buildings in Britain.

The setting is the Pierhead, around a mile from the city centre and once the centre of the coal exporting trade that was fundamental to the rise of Cardiff. Nearby are the Victorian Grade I listed Pierhead Building and the new Wales Millennium Centre, which includes the permanent home of Welsh National Opera. The building has an open aspect over Cardiff Bay to the Bristol Channel.

The idea of openness is exemplified by the transparent form of the building. Public spaces are elevated on a slate-clad plinth stepping up from the water level and cut away to allow daylight to penetrate the administrative spaces at lower level. A lightweight, gently undulating roof shelters both internal and external spaces, pierced by the protruding extension of the 60-seat Debating Chamber.

A large, circular space at the heart of the building, the Chamber is defined by the dramatic roof form which is drawn down from the roof above to form the enclosure. The Assembly building will also include exhibition and education spaces, a café, committee and meeting rooms, press facilities, offices for the principal officers and a members' lounge.

The servicing strategy is designed in tune with the varying demands of the internal spaces - air conditioning is supplied in the debating chamber, while the public lobby is naturally ventilated. Heat exchangers capitalise on the potential of the ground as a cooling mechanism, while the thermal mass of the plinth itself tempers fluctuations in the internal environment of the building. In this way, the design will achieve significant energy savings as compared with a traditional building.

Neither grandiloquent nor lacking in presence, this is a building closely in tune with the institution it houses and promises to be the first major architectural landmark of 21st century Wales.

Welcoming the building's one millionth visitor in 2012, Rosemary Butler AM, Presiding Officer for the National Assembly for Wales said: "Since opening six years ago, the Senedd has been an iconic building which attracts visitors and admirers from all over the world. At its very heart lie the principles accessibility, transparency and sustainability. These are three ideals which are woven into the very fabric of the building in the same way as they are woven into the work of the National Assembly in representing the people of Wales.”

The overhang of the roof creates a shelter and provides a transition bewteen the landscaped approach to the building and the airy open interior.

The Debating Chamber is the physical and metaphorical centre of the design, and is surrounded by public space so that it is open and accessible to all. The Chamber is signalled by a dramatic bell form projecting above the roof line, inspired by RRP’s previous collaboration with the artist Anish Kapoor.

The building was awarded the BREEAM 'excellent' rating for its environmental strategy, which includes boreholes, grey water recycling and extensive use of natural light and ventilation.