Parc 1, Yeouido

Parc 1 - Design

The office towers (one at 330m in height, the other at 258m), will complement each other in architectural design. Providing a dramatic backdrop to the retail complex.

The key structural elements of the towers will be legible on the façade to illustrate the structural design of the towers. At the base of the towers, there will be a landscaped sunken courtyard, which will provide an entry-point into the towers and retail, as well as creating an enclosed green space for the local workers.

A vertical circulation strategy that employs sky lobbies and express lifts will be used to reduce the overall number of lifts, and therefore the core area. In order to further increase the usable floor area, the main passenger lifts will be relocated from the main cores to the external envelops. This will also serve to make the building more dynamic, and to accentuate the slenderness of the towers and the legibility of the building form. Uninterrupted views will be achieved by eliminating corner columns.

The retail complex will consist of two shopping malls, one straight and the other curved. Each mall will have its own ‘identity’, with shop types tailored to the immediate users.

A series of events spaces for product launches and exhibitions will be located at ground level of the retail mall whilst a space with a year-round programme of cultural and leisure activities will be located on level five. The external façade of the retail complex will feature a combination of screen-printed images and multi-media displays. This will further animate the new landscaped boulevards linking the office tower and the hotel to the city.

The 400-room hotel building forms the southern entry point to the retail mall. Two new public spaces will be created to the east and west of the hotel building, which will also be used as entrance forecourts to the retail complex. The hotel building is linked to the retail by a seven-storey atrium space which not only serves as a direct connection, and also serves as a pre-function space to the ballroom facilities in the basement.

The massing of the hotel will be articulated by two blocks of differing heights, with standard rooms located in the lower block, and ‘executive’ rooms located in the taller block facing a major event plaza. At the top of the hotel, there will be a luxury restaurant and executive club lounge. At the base of the hotel, there will be a three-storey restaurant and bar, underneath which will be the ballroom and pre-function spaces. In addition to the ground level atrium link, there will be connections to the basement levels.

Sustainable and ecological concerns are key to the design of Parc 1. The whole complex will be served by centralised plant located in the basement. An Energy Use Plan has been defined for the development utilising co-generation to reduce the use of non-renewable sources.

Other renewable systems that will be integrated into the project include ground coupled heat pumps, photovoltaic cells, thermolabyrinth energy stores and solar water heating. Waste water from the development will be treated before being re-used, some of which may be used for external landscape irrigation and toilet flushing. In order to enhance the ecological value of the development, a large planted roof with water elements covering the whole retail complex will be provided. Glazing will be fully integrated within the roof to create a retail mall with optimum daylight. The project is aiming to receive a gold certificate for energy use and sustainability, and it is hoped that it will help set a benchmark for sustainable design in large scale developments in Seoul.

The public spaces are configured and designed to help create and regenerate existing streetscapes as well as forming distinct entry plazas to the retail complex. The design concept aims to unify the different spatial characters yet maintaining their individuality.

The functions of the hotel building are split vertically for maximum operational flexibility in the day to day functioning of the hotel. Public facilities are located in the lower levels, hotel rooms are lifted above this podium, separated by a double height plant space, with an executive lounge, roof top plant and an emergency helipad at the top.

The site, in a prominent situation, along a major route between Incheon International Airport and downtown Seoul, has the potential of forming a gateway into Seoul. Well served by public transport the development will be sandwiched between the Yeouido commercial area and local residential areas.

An eco pond is proposed for the roof over the retail unit adjacent to the hotel building at the south-east end.