Woolston Shipyard

Woolston Shipyard - Concept

Following a competition, RRP worked with Southampton City Council to develop a planning brief for the redevelopment and to provide a masterplan that includes residential, retail, leisure and employment uses. In developing the architectural approach, particular emphasis has been given to innovation in design and environmental sustainability, providing a substantial number of new homes, together with wider regeneration benefits. These include the provision of new employment opportunities and the revitalisation of the district centre of Woolston enabling public access to the waterfront and new public spaces.

The masterplan is organised around its two principle uses, in direct relation to the varying conditions along the river. To the north, the masterplan provides an area for employment with a new ship building and boat repair facilities with direct access to an area of deep water. To the south is a residential area along the protected shoreline. In between these two main uses, Woolston High Street will be diverted and extended down to the waterfront where a new square will create a focus for community life.

This central space acts as a fulcrum for the design, with a unique fan form organisation spreading outwards from the square via a network of public routes running north and south along the river, and east and west into the surrounding community.

Along these routes, the buildings open up to the view south along the river and the special riverside protection area.

All but one of the existing industrial buildings on the site will be demolished to facilitate the redevelopment which will take advantage of good solar orientation from the south and west. The masterplan is organised to maximise sunlight and daylight penetration and to mitigate the effects of the south-west prevailing wind. The strategy for the environmental sustainability of the site may include wind and solar technology, while natural ventilation is proposed for the majority of the development to minimise energy consumption. The river itself will be will be safeguarded and enhanced as part of the proposal, encouraging wildlife and diverse micro-climates to flourish.

A new public square and a network of public routes will open up the site to the river and reintegrate it with the existing community.

The masterplan will provide new employment opportunities and the revitalisation of the district centre of Woolston.

The fan organisation and the inclusion of a central square brings a level of legibility to the development that enhances the status of the river and encourages regeneration of the surrounding area.

Following a competition, RRP worked with Southampton City Council to develop a planning brief for the redevelopment and to provide a masterplan that includes residential, retail, leisure and employment uses. In developing the architectural approach, particular emphasis has been given to innovation in design and environmental sustainability, providing a substantial number of new homes, together with wider regeneration benefits. These include the provision of new employment opportunities and the revitalisation of the district centre of Woolston enabling public access to the waterfront and new public spaces.

The masterplan is organised around its two principle uses, in direct relation to the varying conditions along the river. To the north, the masterplan provides an area for employment with a new ship building and boat repair facilities with direct access to an area of deep water. To the south is a residential area along the protected shoreline. In between these two main uses, Woolston High Street will be diverted and extended down to the waterfront where a new square will create a focus for community life.

This central space acts as a fulcrum for the design, with a unique fan form organisation spreading outwards from the square via a network of public routes running north and south along the river, and east and west into the surrounding community.

Along these routes, the buildings open up to the view south along the river and the special riverside protection area.

All but one of the existing industrial buildings on the site will be demolished to facilitate the redevelopment which will take advantage of good solar orientation from the south and west. The masterplan is organised to maximise sunlight and daylight penetration and to mitigate the effects of the south-west prevailing wind. The strategy for the environmental sustainability of the site may include wind and solar technology, while natural ventilation is proposed for the majority of the development to minimise energy consumption. The river itself will be will be safeguarded and enhanced as part of the proposal, encouraging wildlife and diverse micro-climates to flourish.

A new public square and a network of public routes will open up the site to the river and reintegrate it with the existing community.

The masterplan will provide new employment opportunities and the revitalisation of the district centre of Woolston.

The fan organisation and the inclusion of a central square brings a level of legibility to the development that enhances the status of the river and encourages regeneration of the surrounding area.

The masterplan maximises sunlight penetration for the residential and public spaces and minimises energy loads within this sustainable development.

Energy

The masterplan maximises sunlight penetration for the residential and public spaces and minimises energy loads within this sustainable development.